Ξενάγηση στην Βεργίνα και τους Βασιλικούς Τάφους
Το αποκορύφωμα της παραμονής σας στη βόρειο Ελλάδα είναι η Βεργίνα. Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει 75 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Το Νοέμβριο του 1977 ο χώρος έγινε παγκοσμίως γνωστό, όταν ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε κάτω απ΄την τούμπα τους βασιλικούς τάφους. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αιγές και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Μακεδονίας, πριν αυτή μεταφερθεί απ΄τον βασιλιά Αρχέλαο στην Πέλλα.Το βασιλικό νεκροταφείο παρέμεινε όμως στις Αιγές, και διάφορες τελετές γίνονταν στο ανάκτορο και το θέατρο. Μια απ΄τις τελετές οδήγησε στο θάνατο του Φιλίππου Β, ο οποίος δολοφονήθηκε εδώ κατά τη διάρκεια του γάμου της κόρης του Κλεοπάτρα και ενταφιάστηκε εδώ μετά την αποτέφρωσή του. Εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς των Μακεδόνων. Στο μοναδικό μουσείο, το κέλυφος προστασίας των τάφων, εκτείθονται όλα τα ευρήματα και έτσι αξίζει να το επισκεφτείτε.
![]() |
![]() |
![]() |
Χρυσό στεφάνι με υδρία (πηγή) | Χρυσή λάρνακα (πηγή) | Η Τούμπα (πηγή) |
Στον τάφο του Φιλίππου βρέθηκαν δυο χρυσές λάρνακες που περιείχαν τα καμμένα οστά, ένα χρυσό στεφάνι, ένα υπέροχο διάδημα, ένα αριστούργημα της ελληνικής χρυσοχοϊας, τα όπλα του βασιλιά από σίδηρο, διακοσμημένα με χρυσό, αργυρά σκεύη συμποσίου, το στέμμα από ασήμι και χρυσό...
Στον τάφο της Περσεφόνης υπάρχει άλλη εντυπωσιακή τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης απ΄τον Πλούτονα, τον Θεό του κάτω Κόσμου.
Ένας άλλος μακεδονικός τάφος αποδίδεται στον Αλέξανδρο Δ΄, γιό του Μ. Αλέξανδρου. Σε μια ασημένια υδρία βρέθηκαν τα οστά του εφήβου, καθώς και ένα χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, όπλα, αργυρά σκεύη και ελεφαντοστέινη διακόσμηση κλίνης. Στον ίδιο χώρο βλέπετε και τον τάφο ΙV με τους ελεύθερους κίονες και το ηρώον.
Το μουσείο δεν είναι το μοναδικό αξιοθέατο στη Βεργίνα. Κοντά βρίσκεται το ανάκτορο με τα ψηφιδωτά, τους κίονες και τα ερείπια τειχών, καθώς και το θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος. Επίσης κοντά είναι ο τάφος του Ρωμαίου και ο τάφος της Ευριδίκης.